041 383 741 ● 051 423 041 ● 040 211 444 perus.ribogojnica@gmail.com

O nas

Preden se je družina Peruš z Mute leta 2013 odločila, da kupi ribogojnico, je imelo podjetje Ribe Maribor v občini Muta. Dve ribogojnici, ribogojnico Podlipje in ribogojnico Pernice. Obe sta delovali med letoma 1973 in 2007, a bazeni, kjer bi moralo mrgoleti rib, so bili zaradi zmanjšanega pretoka reke (posledica izgradnje HE Golica v Avstriji) zaraščeni z rastlinjem in drevesi.

Na reki Bistrici je narejena pregrada, s pomočjo katere voda priteče v kanal in se naprej pretaka v betonirane bazene. V njih gojimo samo šarenko (postrv), ki velja za eno najkakovostnejših sladkovodnih rib. Je tudi izjemno zdrava riba, ki dobro prenaša tako nizke kot visoke temperature.

Za dobro meso je zelo pomembna kakovost vode, v kateri gojimo postrvi. Pomembno je, da imajo ribe veliko tekoče vode, da je ta čista in bistra. Bazeni so betonirani, kar je zelo pomembno, saj se v njih ne nabira mulj, ki vpliva na okus mesa postrvi. Zato smo vgradili tudi posebne ´usedalnike´ mulja, ki jih ob vsakem slabem vremenu takoj naslednji dan operemo, kakor tudi bazene. Tako ribe nimajo okusa po mulju. Moramo se pohvaliti, da tudi zato še nismo uporabili nobenih zdravil za naše ribe.

Postrv

Pri nas dobite sveže žive ribe, postrv ŠARENKO, tudi očiščene, pripravljene za žar. Po naročilu imamo ribje fileje in prekajene postrvi.

Šarenka sodi v družino postrvi (salmonidov). Je diadromna riba (ki menja ekosistem). Ima podolgovato telo, ki je ob bokih rahlo sploščeno. Postrv ima jasno vidni bočni črti rožnate barve.

V naravi živi na severni polobli, vse vrste pa se najraje zadržujejo v hladnih vodah, ki so bogate s kisikom.

Šarenka je sladkovodna riba, ki izhaja iz Severne Amerike. Prevzeti sta dve vrsti: prva, ki živi v priobalnih vodah, in druga, ki je sladkovodna vrsta. Gojijo jo večinoma v ribnikih. V dolžino lahko zraste do 70 cm, tehta pa do 8 kg.

Meso je svetle barve, pusto, nežno, blagega okusa in ima malo koščic. Primerno je za dušenje, pečenje, pripravo na žaru in v pečici ter za prekajevanje. Postrv z rdečim mesom je poznana kot morska postrv. Takšna obarvanost mesa je odvisna od vrste krme